Dienynas


Pamokų laikas

    1 pamoka 8.30 - 9.15
    2 pamoka 9.25 - 10.10
    3 pamoka 10.20 - 11.05
    4 pamoka 11.25 - 12.10
    5 pamoka 12.30 - 13.15
    6 pamoka 13.25 - 14.10
    7 pamoka 14.20 - 15.05

Pavėžėjimas



Valgiaraščiai



Partneriai







Statistika

Skaitliukas.eu - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Netradicinė biologijos pamoka

Nagrinėdama sveikesnės mitybos svarbą, specialistė akcentavo, kad visada turime laikytis maisto pasirinkimo piramidės. Sveika mityba tokia, kai organizmas gauna visas reikalingas medžiagas. Maistas yra labai svarbus ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui. Šalia mitybos svarbus fizinis aktyvumas, judėti reikia gana aktyviai, kad sušiltum, o širdis pradėtų greičiau plakti. Specialistė pažymėjo, kad mokiniai dažnai užkandžiauja saldžiai ir riebiai – valgomi bulvių traškučiai, bandelės, saldainiai, ledai, geriama daug saldžių gėrimų. Per mažai vartoja vaisių ir daržovių, nepakankamai grūdinių produktų, kur gausu vitaminų B. O juk vitaminas B reguliuoja nervų sistemos veiklą. D. Narutienė su mokiniais aptarė valgymo kultūrą: valgant neskubėti, pajusti skonį, nežiūrėti televizijos, nežaisti telefonu. Valgyti reikia reguliariai ir būtinai pusryčiauti. Atlikus apklausą, paaiškėjo, kad tik keli mokiniai valgo pusryčius, kiti į mokyklą ateina nevalgę. Pusryčiams ypač tinka įvairios košės.
Grūdiniai produktai – mitybos pagrindas. Reikia daugiau valgyti viso grūdo dalių produktų, vaisių, daržovių. Moksleiviams labai patiko demonstruojami įvairių vaisių, daržovių ir uogų vaizdai, žavėjosi spalvų gama, išsiaiškino, kad spalvą suteikia pigmentai. Vaisiai ir daržovės reikalingi, nes padeda augti, apsaugo nuo ligų, stiprina imunitetą, turi daug skaidulų, kurios puikiai valo organizmą. Mokiniai su užsidegimu nagrinėjo kas auga ant medžių, virš žemės, po žeme. Stebėjo vaisių ir daržovių kelią: nuo lauko iki stalo. Kelias iš tiesų ilgas: auginimas, gamyba, transportavimas, prekyba, maisto ruošimas.
Daug pagaminto maisto nesunaudojame, išmetame, maistą švaistome. Preliminariais skaičiavimais, beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto. O juk 1kg duonos pagaminti reikia 1300 litrų vandens.
Manau, kad mokiniams buvo naudinga sužinoti apie maisto higieną, sveikesnę mitybą, maisto pasirinkimo piramidę. Nuoširdžiai dėkojame veterinarijos tarnybos vyr. specialistei - maisto produktų inspektorei D. Narutienei už įdomią ir labai naudingą pateiktą medžiagą.

V.Povilaitienė, biologijos mokytoja metodininkė
Nuotraukos Dalios Kožemiakinos

20181009

· Administratorius · 2018-10-09 Spausdinti

© 2015 Turmanto pagrindinė mokykla. Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Tilžės g. 21, Turmantas, LT-32203, tel./faks. (8-385) 58 332 el.p.: turmanto.mokykla@gmail.com Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190206296
Sprendimas Gintauto Antanavičiaus

Powered by PHP-Fusion Copyright © 2019 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3